Over Tank Opslag Verbeke – Onze geschiedenis

Vijf generaties Verbeke

Een terminal met een geschiedenis

Tank Opslag Verbeke is een familiebedrijf dat al vijf generaties actief is in de scheepvaart. In feite stond Tank Opslag Verbeke aan de basis van de hele geschiedenis van de Antwerpse petrochemische industrie.

Onze geschiedenis

In 1875 begon over-overgrootvader Jozef Verbeke vanuit het Gentse met het transport van droge lading. Dat gebeurde toen nog door wwn vrachtschip te trekken of te jagen.

Overgrootvader Emiel Verbeke trad in zijn voetsporen en kocht zelf een sleepboot. Helaas stierf hij op jonge leeftijd toen hij een drenkeling uit het kanaal redde. Zoon Filemon was toen nog een kind maar oud genoeg om geïnspireerd te zijn door zijn vader.

Filemon verankerde de naam Verbeke in de scheepvaart. In 1969 bouwde hij zelf een schip: de River. De naam was een samentrekking van de eerste letters van de familienamen Ringoot en Verbeke.

In de jaren 70 stapt Marnix Verbeke, de zoon van Filemon, in de zaak. De familie koopt het motortankschip Starblender en sluit een lucratief exclusiviteitscontract af met Texaco. Verbeke Bunkering is een feit. Eind jaren 80 breekt Verbeke met Texaco en koopt het zelf producten aan op de markt. Verbeke groeit uit tot de absolute nummer één in de levering van brandstoffen aan grote schepen. Dat doet het via binnenschepen. Met een omzet van 1,2 miljard euro in 2008 barstte het als familiebedrijf uit z’n voegen.

De Griekse bunkergroep Aegean Marine neemt een jaar later het familiebedrijf over, maar het ondernemen zit de Verbekes in de genen. Marnix Verbeke stampte al in 2007, samen met partners, Transcor en Astragroup, Tank Opslag Verbeke uit de grond. In april 2010 kwamen alle aandelen in handen van de Verbekes. Momenteel leidt Ryan Verbeke de Tank Terminal.

De tankterminal van Tank Opslag Verbeke is de tweede oudste tankterminal van het land. Het vormt een van de grondvesten van de petroleumraffinaderijen in de Antwerpse haven.
Het verhaal begint in 1929 toen Antwerp Oil Wharves een oude steenbakkerij opkocht op de huidige site. De toenmalige fabrieksschouw siert vandaag de dag nog steeds het terrein. Omdat de infrastructuur in de Antwerpse binnenhaven toen nog erg beperkt was, bleek deze oude steenbakkerij al snel een toplocatie.
De bouw van een terminal met zeesteiger drong zich op en al in 1932 verwelkomde de terminal zijn eerste zeeschip. De gedenksteen van deze historische gebeurtenis pronkt nog steeds tegen het kantoorgebouw.
In 1936 brak er een brand uit op de site die grote delen van de terminal in de as legden.

In 1940 vallen de Duitsers binnen en wordt de Tank Opslag in beslag genomen.

Na de oorlog wordt ijverig gewerkt aan de wederopbouw van de tankterminal. De drijvende zeesteiger wordt vervangen door een in beton gegoten exemplaar en krijgt een laadplatform.

In 1970 krijgt de internationale logistieke groep Panocean de terminal in handen. Tien jaar later neemt de terminal-operator Vopak (toen nog Pakhoed) de site over.

In 2008 neemt de Familie Verbeke, samen met Transcor en Astragroup, de aandelen over van Vopak. Met de verkoop van Verbeke Bunkering nv beslist de familie om de overige 2/3 aandelen over te kopen van de ASTRA GROUP. Sinds 2010 heeft de familie Verbeke de touwtjes alleen in handen en hebben zij deze multinational omgezet naar een familiebedrijf.

Tank Opslag Verbeke

Tank Opslag Verbeke biedt een one-stop oplossing voor alle industriële tankopslag problemen, zowel voor de oliehandel als voor een chemisch bedrijf. Dit omvat niet alleen gespecialiseerde opslagfaciliteiten maar ook  gespecialiseerde diensten zoals blending en drumming. Lees verder

Blending

Industriële producten laten zich niet gemakkelijk mengen. Tank Opslag Verbeke is echter de vertrouwde partner voor honderden organisaties over de hele wereld. Daar is een goede reden voor. Lees verder

Opslag & Transport diensten

Vol trots stellen wij dat wij een van de mooiste opslagfaciliteiten voor vloeistoffen voor zowel de chemische als de petrochemische industrie hebben. Ons team garandeert dat onze tanks in optimale conditie zijn voor het opslaan van uw vloeistoffen. Lees verder

Maatwerk

Tank Opslag Verbeke biedt het gehele pakket. Wij zijn ook uw beste keuze wanneer u aanvullende dienstverlening nodig heeft bij de opslag van stoffen voor  de petrochemie, biobrandstoffen, etc. Lees verder

Drumming & tankcontainer opslag

Dankzij onze tankterminal bieden wij niet alleen de beste tankopslag voor chemisch bedrijven maar leveren wij ook verschillende andere diensten! Onze klanten kunnen ook bij ons terecht voor het drummen van verschillende producten in drums van verschillende afmetingen. Lees verder

Logistiek & Bereikbaarheid

In de industrie hangt efficiëntie niet af van de snelheid van het werk, maar het beheer van de processen. Bij Tank Opslag Verbeke begrijpen we dat. Daarom beschikken wij over gespecialiseerde 24/7 faciliteiten. Lees verder

Lees meer over Tank Opslag Verbeke – Antwerpen