Blog

Jan 12

De voordelen van het zaken doen met een familiebedrijf

In een tijd waarin schaalvergroting het devies lijkt te zijn, bieden familiebedrijven enkele verrassende voordelen aan hun klanten. Hier zijn 5 redenen waarom ondernemers beter zaken kunnen doen met een familiebedrijf dan met een grote onderneming.

  1. Familiebedrijven hebben een betere strategische continuïteit. Leden van het managementteam groeien vaak in hun functie en ook de overige medewerkers zijn vaak jarenlang werkzaam bij een familiebedrijf. De bedrijfscultuur is er dus vaak stabiel en sociaal. Dat heeft een positieve invloed op de kwaliteit en kwantiteit van de geleverde werkzaamheden.
  2. Stabiele financiering. Familiebedrijven groeien vaak met eigen vermogen en hebben minder schulden. De stabiele financiering draagt zo dus bij een stabiele groei.
  3. Direct en goed bestuur. Hoewel het familiebedrijven vaakt ontbreekt aan een formele structuur zorgen de korte communicatielijnen en het vertrouwen er voor dat beslissingen snel genomen kunnen worden. Het zagen aan de stoelpoten van anderen komt bij familiebedrijven nauwelijks voor.
  4. Familiebedrijven hebben een nauwe band met de lokale omgeving. Familiebedrijven nemen hun taak als werkgever en hun invloed op de directe omgeving zeer serieus. Ze zijn loyaal richting hun werknemers en stellen alles in staat om de invloed van hun activiteiten op de omgeving te minimaliseren.
  5. Familiebedrijven zijn erg flexibel. Dankzij de korte lijnen kunnen familiebedrijven sneller investeren of optreden. Ook hebben ze minder last van het verlies van strategische kennis of ervaring door werknemers die ontslag nemen.

About The Author

Leave a reply